Sibelga collaborateur echange savoirSibelga collaborateur echange savoir
Terug naar thema

Kennis delen

03

Kennis delen

Sibelga hecht veel belang aan het delen van kennis en aan opleiding: voor haar personeel, aannemers of de scholen. 

Steeds meer gedigitaliseerde opleidingen

Als gevolg van de lockdownperiodes is er ook geleidelijk een transformatie gekomen in de manier waarop opleidingen bij Sibelga worden georganiseerd. Zo wint blended learning, waarbij digitale leermomenten en klassikale modules elkaar afwisselen, stilaan terrein.

Alle Sibelga-medewerkers hebben ook toegang tot een ruim aanbod aan online-opleidingen via het digitale platform Learn4U. Enkele nieuwe opleidingen die in 2021 aan het aanbod werden toegevoegd: hantering van lasten en tips om de rug te sparen.

Het gemiddelde aantal opleidingsuren van het Sibelga-personeel per voltijdsequivalent, kwam in 2021 op 43,65 uur. “De gezondheidscrisis en de verplichting om vanop afstand te werken, maakten de organisatie van bepaalde opleidingen een stuk moeilijker. Dat geldt in het bijzonder voor de technische opleidingen. Toch hebben we onze doelstelling van 45 uren per voltijdsequivalent bijna helemaal bereikt”, stelt Mieke Neyrinck, HR manager Talent Acquisition and Development, tevreden vast.

Bekijken we de technische opleidingen die aan de Sibelga-technici werden verstrekt in 2021, dan komen we uit op het equivalent van 1.796 mandagen. Dat zijn er meer dan in 2020 (1.277 mandagen) en in 2019 (1.683 mandagen).

Nieuwe erkenning voor de Sibelga Academy

De Sibelga Academy is het centrum voor technische opleidingen van Sibelga. Niet enkel de Sibelga-technici kunnen er terecht, maar ook de onderaannemers en andere externe ondernemingen.

Sinds mei 2021 is de Sibelga Academy officieel door Synergrid erkend als opleidingscentrum voor PE-lassen (polyethyleen). Lassers die op de gasdistributienetten werken, kunnen er hun laspaspoort behalen en langskomen voor de jaarlijkse herkwalificatie.

“De lassers werken in een omgeving die gelijkaardig is aan de omstandigheden op het terrein en daarin onderscheiden we ons van de traditionele centra”, benadrukt Laurent Laduron, Verantwoordelijke Quality Management in het Technology Center van Sibelga.

In 2021 volgden 7 personen de oorspronkelijke opleiding van 2 dagen. Zij behaalden de pass PE-lasser. 19 Sibelga-technici slaagden ook voor hun jaarlijkse herkwalificatie.

Tech4Students: studenten in opleiding werken zij aan zij met Sibelga-technici

De start van het nieuwe schooljaar 2021-2022 bracht meteen ook een nieuwe opportuniteit voor de Brusselse technische scholen. Sibelga bood hen immers de kans om hun studenten opleiding te laten volgen voor gas- en elektriciteitsmetiers en dat zij aan zij met technici en onderaannemers van Sibelga.

Sinds oktober 2021 trekken 7 leerlingen uit technische richtingen van het instituut Don Bosco en het Athénée Royal Victor Horta één tot twee keer per maand naar het centrum voor technische opleidingen van Sibelga om er tijdens die opleiding volledig ondergedompeld te worden in de metiers. In mei 2022 loopt hun opleiding gas of elektriciteit af.

Deze ervaring is voor de studenten een kans om hun kennis uit te breiden, maar ook om professionele technici te ontmoeten. De opleiding kan eventueel ook tot een job bij Sibelga leiden.