Sibelga place saint lamberts poteau multifonction recharge voitureSibelga place saint lamberts poteau multifonction recharge voiture
Terug naar thema

Multifunctionele palen voor de openbare verlichting

02

Multifunctionele palen voor de openbare verlichting

Jaarverslag 2021

Sibelga voert onderzoek naar de mogelijkheid om laadpalen voor elektrische voertuigen op palen voor de openbare verlichting te integreren.

Een proefproject op de parking van Sibelga

Laadpalen voor elektrische voertuigen installeren op palen voor de openbare verlichting, is een idee dat is gegroeid omdat we de aanwezigheid van stadsmeubilair zoveel mogelijk willen beperken. Maar alvorens we die oplossing kunnen uitrollen, is een analyse van een aantal parameters nodig: de kostprijs, de praktische haalbaarheid (de palen die in ‘aanmerking komen’ moeten in de buurt van een parking staan), de stevigheid …

In een eerste fase lanceerden we een proefproject op de parking van de Sibelga-site aan de Werkhuizenkaai. Op de markt identificeerden we vier leveranciers die dergelijke oplossingen aanboden. Zij hebben elk twee laadpalen geïnstalleerd op de openbareverlichtingspalen bij Sibelga. “We wilden via die testen een antwoord krijgen op een aantal vragen. We wilden o.a. weten of die producten robuust waren, of de oplossingen makkelijk te installeren waren, of de laadpalen konden ‘samenwerken’ met een onafhankelijk beheersplatform … We waren ook benieuwd naar de feedback van de gebruikers”, legt Marie Hermanns, Innovation Officer, uit.

De experimenten in het kader van dat proefproject duurden meerdere maanden. We konden eruit concluderen dat laadpalen op openbareverlichtingspalen technisch betrouwbaar zijn en dat die oplossing de klant ten goede komt. Zij heeft heel wat kenmerken gemeen met laadpalen op sokkels.

Sint-Pieters-Woluwe: de eerste gemeente die is uitgerust met  laadpalen op openbareverlichtingspalen

Na de eerste testen op de parking van Sibelga ging de analyse van de mogelijkheden van de laadpalen op openbareverlichtingspalen op het terrein verder.

De gemeente Sint-Pieters-Woluwe en Sibelga hebben namelijk samengewerkt om 8 laadpalen te installeren op verlichtingstoestellen in de straten van de gemeente. Die werden in mei 2021 ingehuldigd.

Op die manier kon Sibelga haar kennis uitdiepen omtrent de beperkingen eigen aan het terrein en de openbareverlichtingspalen die in aanmerking kwamen voor het plaatsen van die laadpalen. Andere testen op grotere schaal moeten nog worden uitgevoerd om de studie omtrent die oplossing af te ronden