Sibelga bruxelles carrefour Trône nuit lumièreSibelga bruxelles carrefour Trône nuit lumière
Terug naar thema

De openbare verlichting van morgen

01

De openbare verlichting van morgen

Jaarverslag 2021

De uitrol van verlichtingstoestellen die we vanop afstand kunnen controleren en die in real time informatie kunnen communiceren, opent nieuwe perspectieven.

Verlichting met ‘lichtbollen’

De verlichting met ‘lichtbollen’ vergroot de lichtintensiteit van de verlichtingstoestellen langs het traject van een voetganger of een fietser. Sensoren zorgen ervoor dat de lichtintensiteit zich aanpast op het ritme van de verplaatsing van de weggebruiker. Zo ontstaat een heuse ‘lichtbol’ die de weggebruiker vergezelt tijdens zijn traject. Dat systeem biedt twee voordelen: het verhoogt de zichtbaarheid van de weggebruiker én het verkleint het energieverbruik. De verlichtingstoestellen draaien immers enkel op vol vermogen wanneer dat nodig is.

“Het materiaal werd halverwege 2021 geïnstalleerd opdat we die technologie een eerste keer konden uittesten op een fietspad in Molenbeek. Er zijn heel wat afregelingen nodig om de verlichtingstoestellen goed met elkaar te laten communiceren en om een optimale werking te waarborgen”, zegt Serge Lamborelle, verantwoordelijke Openbare verlichting. Ook de gemeentelijke openbare verlichting in de ecowijk Schuman Charmille in Sint-Pieters-Woluwe zullen we testen.

Op naar een dynamische openbare verlichting

Tijdens de zomer van 2021 voerden we testen uit in het Terkamerenbos. Het doel? De gemeentelijke openbare verlichting dynamischer beheren op basis van openbare gegevens die in real time beschikbaar zijn. Zo zullen de toestellen bijvoorbeeld automatisch minder licht geven als de verkeersdrukte laag is en de weersomstandigheden gunstig zijn. Als het regent of fel waait (waardoor takken op de openbare weg kunnen vallen), dan worden de toestellen niet gedimd. Daar ook is het voornaamste voordeel minder energie verbruiken.

“Helaas heeft de gezondheidscrisis roet in het eten gegooid en we konden dus de test niet uitvoeren volgens plan. We willen een nieuwe test op grotere schaal organiseren”, preciseert Serge Lamborelle.