Sibelga quartier extérieur pump track vélo ciel bleuSibelga quartier extérieur pump track vélo ciel bleu
Terug naar thema

Maar ook…

03

Maar ook…

In Brussel faciliteert Sibelga de opkomst van energiegemeenschappen en werkt zij mee aan de aanlichting van architecturale pareltjes.

Sibelga faciliteert de opkomst van energiegemeenschappen

Dankzij het principe van het delen van energie kunnen verbruikers energiegemeenschappen vormen en rekenen op groene energie tegen een aantrekkelijke prijs. Die energie is afkomstig van één of meerdere producenten die in hun eigen wijk zelf energie produceren.

Sibelga treedt op als facilitator op die innoverende markt die nog in een experimentele fase zit in Brussel. Hoe? Door te waken over de veiligheid van de installaties, door de nodige communicerende meters te plaatsen, door technische informatie te verstrekken of nog door de nodige gegevens voor de facturering van het verbruik over te maken aan de organiserende rechtspersoon.

In april 2021 zag Greenbizz.energy het daglicht: een energiegemeenschap in een bedrijvenpark in Laken. Zij bevoorraadt 10 ondernemingen met groene stroom dankzij 943 fotovoltaïsche panelen.

Via energiegemeenschappen kunnen klanten in een kwetsbare situatie ook toegang krijgen tot groene energie. Zo zullen in Sint-Gillis de inwoners van sociale woningen in een flatgebouw van de Zuiderhaard stroom kunnen genieten die afkomstig is van fotovoltaïsche panelen.

De gemeenschap Marius Renard in Anderlecht zorgt dan weer voor de bevoorrading van een groot gebouw van 27 verdiepingen en 450 appartementen. De mede-eigenaars zullen de energie kunnen gebruiken die via een warmte-krachtkoppelingseenheid (gelijktijdige productie van warmte en stroom via aardgas) in het gebouw wordt opgewekt. “Het gaat om de eerste energiegemeenschap van die omvang en die ook nog eens steunt op warmte-krachtkoppeling. Het is zeer interessant omdat we gaan kunnen nagaan wat de impact ervan is op het verbruik van de klanten en of we dat model gaan kunnen hergebruiken”, legt Odile Macé, Innovation Officer bij Sibelga, uit.

Merk op dat die experimentele projecten mogelijk waren omdat de regulator Brugel voor sommige innoverende projecten afwijkingen kan toestaan op markt- en tariefregels op grond van de ordonnantie Elektriciteit.

Een conventie voor de aanlichting van merkwaardige gebouwen in Brussel

Ook de verlichting speelt een rol in het valoriseren van het vastgoedpatrimonium! Tal van emblematische gebouwen en locaties in de hoofdstad, zoals de Grote Markt en de Kunstberg, kregen trouwens al een sfeervolle nachtverlichting. Maar Brussel telt nog veel meer, minder bekende maar toch merkwaardige gebouwen. Zij illustreren de rijkdom van het Brussels architecturaal patrimonium en verdienen in dat opzicht ook een betere zichtbaarheid.

Met die vaststelling in het achterhoofd ondertekende Urban.brussels, de Brusselse openbare dienst voor Stedenbouw en Erfgoed een conventie met Sibelga in mei 2021 voor de studie en de realisatie van aanlichtingsprojecten. Daarvoor werd een budget van 1,5 miljoen euro uitgetrokken. Er zullen drie jaren nodig zijn om de projecten af te ronden.

Voor de Brusselaars mooie (her)ontdekkingen van architecturale pareltjes in het vooruitzicht in hun stad. Een manier ook om ons patrimonium voor buitenlandse bezoekers te laten schitteren!