Siblega panneau photovoltaique toitSiblega panneau photovoltaique toit
Terug naar thema

De CO2-uitstoot in Brussel verminderen

01

De CO2-uitstoot in Brussel verminderen

Jaarverslag 2021

Fotovoltaïsche panelen, werven voor energie-efficiëntie en warmte-krachtkoppelingseenheden beletten dat duizenden tonnen CO2 in Brussel uitgestoten worden.

6.684 ton CO2 bespaard dankzij SolarClick

Dat is de indrukwekkende balans die we kunnen opmaken na de eerste editie van het programma dat Sibelga en Leefmilieu Brussel op touw hebben gezet om de openbare gebouwen uit te rusten met fotovoltaïsche panelen. We geven nog een paar markante cijfers mee: er werden 51.500 m2 fotovoltaïsche panelen geïnstalleerd (dat zijn 8,5 voetbalvelden!) en 116 projecten gerealiseerd voor 44 begunstigden.

SolarClick werd in 2017 gelanceerd en moest oorspronkelijk in 2020 ten einde lopen. Maar in 2021 ‘kwamen er echter verlengingen’. “We hebben 9 projecten verwezenlijkt die omwille van verschillende redenen nog niet uitgevoerd konden worden: gebouwen waarvan de constructie nog aan de gang was, vertraging als gevolg van de gezondheidscrisis …”, legt Yassine Bousata, verantwoordelijk voor het SolarClick-project, uit. 

De DBDMH van het UCL, het operationeel centrum Stalle, het OCMW van Koekelberg of nog de school Dageraad in Jette zijn een greep uit de gebouwen waarvan het dak in 2021 werd uitgerust met fotovoltaïsche panelen.

De verwezenlijking van die projecten betekent het einde van SolarClick 1. “De geïdentificeerde daken die we moesten uitrusten met fotovoltaïsche panelen kregen ook daadwerkelijk panelen. Om het aandeel fotovoltaïsche installaties in Brussel nog te vergroten, gaan we ons nu focussen op gebouwen waarvan de daken eerst moeten worden gerenoveerd”, vertelt Yassine Bousata.

NRClick: 52 werven, goed voor een besparing van zo’n 1.380 ton CO2 per jaar

Via het programma NRClick kunnen de lokale en gewestelijke openbare besturen met name een beroep doen op Sibelga om aan hun verwarmings- en/of ventilatie-installaties energieverbeteringswerken uit te voeren. In 2021 werden er 14 zulke werven opgestart en 18 studies besteld. In het totaal werden er 52 werven uitgevoerd, of de uitvoering is nog aan de gang, sinds 2018. Goed voor een totaalbesparing van ongeveer 1.380 ton CO2 per jaar.

Het gaat om werven voor allerlei soorten gebouwen. Aan het begin van het jaar kwam er een gloednieuwe stookplaats in de school Oscar Bossaert in Koekelberg. Sibelga moest ingrijpen na een noodoproep in december als gevolg van een defecte verwarming in de school. De school liet de verwarmingsketel voorlopig herstellen en de werken konden van start gaan in de loop van de maand februari. “We hebben er alles aan gedaan om snel offertes in te dienen om de school zo snel mogelijk van een nieuwe stookplaats te voorzien”, herinnert de verantwoordelijke van de dienst NRClick, Stéphane Godfrind, zich.

Het commissariaat Rodenbach in Schaarbeek is een andere opmerkelijke werf. “Het commissariaat moest openblijven. Daarom hebben we ons zo moeten organiseren dat onze werken de goede werking ervan niet verhinderden. We moesten met name de ventilatie van de isoleercellen herzien en die moeten in principe de klok rond toegankelijk blijven. We zorgden ervoor dat onze interventie maar een paar dagen duurde”, licht Stéphane Godfrind toe.

Het NRClick-programma omvat ook een centrale voor de aankoop van energie voor de openbare besturen, alsook een tool voor de opvolging van het energieverbruik: NRClick Scan. Met die applicatie worden de gegevens van in totaal bijna 32.000 meters van openbare gebouwen gemonitord.

4 nieuwe warmte-krachtkoppelingseenheden

Sibelga houdt zich al verschillende jaren bezig met de installatie en exploitatie van warmte-krachtkoppelingseenheden voor beheerders van openbare en privégebouwen. De gebruikers van het gebouw kunnen zo rekenen op thermische energie. Sibelga gebruikt de geproduceerde stroom om haar netverliezen gedeeltelijk te compenseren en int de groenestroomcertificaten.   

In 2021 werd er een installatie in Ganshoren vernieuwd en 4 nieuwe warmte-krachtkoppelingseenheden werden geïnstalleerd in flatgebouwen in Evere, Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Watermaal-Bosvoorde.

In 2021 leverden de 15 warmte-krachtkoppelingseenheden die Sibelga beheert in totaal een besparing op van zowat 5.722 ton CO2 en maar liefst 2.860.714 Nm3 aardgas.