Terug naar thema

Een modelsite

03

Een modelsite

Sibelga draagt het label van ‘Ecodynamische onderneming’ met drie sterren sinds 2019. Zij voert een actief beleid om haar koolstofvoetafdruk te verkleinen.

Op weg naar een koolstofvrije mobiliteit

Sibelga beschikt over zo’n 400 camionettes voor de interventies van haar technici in Brussel. In december 2021 reed bijna de helft daarvan al elektrisch of op cng. Dat is het resultaat van een actief beleid om haar vloot te vergroenen. “Alle voertuigen waarvoor er een ‘groen’ alternatief bestaat, zullen we de komende jaren geleidelijk vervangen vóór de deadline van 2025 die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest oplegt”, verklaart Grégory Navet, Fleetmanager bij Sibelga.

De kaderleden die gebruikmaken van een bedrijfsvoertuig kunnen trouwens voortaan nog enkel kiezen tussen voertuigen van het type Plug-In hybride of voertuigen die elektrisch of op cng rijden. Ze kunnen ook rekenen op een mobiliteitsbudget. Dankzij die fiscale maatregel kunnen zij hun bedrijfsvoertuigbudget aanwenden voor duurzame transportmiddelen, voor een premie in cash en/of om in de buurt van de onderneming te gaan wonen.

Tot slot ontpopte de Sibelga-site zich als een heus openluchtlaboratorium van de elektrische mobiliteit. Eind 2021 telde Sibelga op haar site een vijftigtal laadpalen van verschillende merken. Met die installaties kunnen we verschillende laadoplossingen en vernieuwende systemen testen, zoals slimme laadsystemen.

Een tweede leven voor afgedankt informaticamateriaal

Sinds 2021 werkt Sibelga samen met het bedrijf Out of Use voor het inzamelen, recycleren en/of opnieuw valoriseren van haar informatica-uitrusting. Wat doet dat bedrijf uit Beringen met het oud materiaal dat het inzamelt? Out of Use test het, zorgt voor een nieuwe verpakking en geeft het een ander gebruik of nieuwe finaliteit. Is het toestel niet herbruikbaar, dan recupereren ze zoveel mogelijk grondstoffen. Daartoe werkt Out of Use o.a. samen met sociale werkplaatsen.

In september bezorgde Sibelga 272 kg materiaal (computers, gsm’s, tablets, batterijen …) aan Out Of Use. In samenwerking met Natuurpunt en Natagora wordt er één boom geplant voor elke computer of elk lot van vier ingezamelde gsm’s. In totaal 93 m2 bos kan zo heraangelegd worden in de natuurgebieden in Vlaanderen en Wallonië.

Het personeel bewustmaken voor duurzame aankopen

Meerdere jaren al neemt Sibelga systematisch milieucriteria op in de bestekken van haar offerteoproepen en overheidsopdrachten.

Zij heeft in 2021 verschillende acties ondernomen om nog een stapje verder te gaan in deze aanpak. De personeelsleden konden zo deelnemen aan opleidingen rond duurzame aankopen. Het doel? Hen sensibiliseren, hun vragen beantwoorden en hen concrete tools aanreiken om bewuster te kopen. Een vijftigtal medewerkers hebben er actief aan meegewerkt.

Daarnaast maakte Sibelga een charter op voor de aankoop van milieuvriendelijke goodies. Die omvat o.a. een checklist met criteria waaraan de bestellingen van geschenken en gadgets met de Sibelga-kleuren moeten voldoen.

“Duurzamer aankopen verkleint niet alleen onze koolstofvoetafdruk en het gebruik van materiaal, het moedigt ook onze leveranciers aan om op een duurzamere wijze te denken en handelen”, onderstreept Ona Vanden Bergh, experte op vlak van milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen.